ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟY
  • ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ
  • Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
  • GDPR
  • Ποινικο Δικαιο - Φορολογικο Δικαιο - Διοικη&tau
  • ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
  • ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ
  • ΜΥΚΟΝΟS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΘΡΑ

Επίκαιρη Αρθρογραφία Συνεργατών του Γραφείου μας

Ενημερωθείτε για επίκαιρα θέματα που σας απασχολούν

Ειναι αντισυνταγματικος ο νομος που επιβαλει προστιμο για την μη αναγραφή απασχολουμενων στον  πινακα προσωπικού.

5/15/2016

0 Comments

 
Σύμφωνα με το  άρθρο 24 παρ. 1 του ν. 3996/2011 θεσπίζεται ο γενικός κανόνας της επιβολής προστίμου σε βάρος του εργοδότη που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με την πρόσληψη εργαζομένων και την εγγραφή τους στον Πίνακα Απασχολουμένου στην επιχείρηση προσωπικού.
Το πρόστιμο αυτό κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 50.000 ευρώ, η δε Διοίκηση, κατά την επιμέτρηση του, λαμβάνει υπόψιν της τη σοβαρότητα της παράβασης, την τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση στις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων, τις παρόμοιες παραβάσεις για τις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο παρελθόν, το βαθμό υπαιτιότητας, τον αριθμό εργαζομένων, το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζομένων που θίγονται κλπ.
Για συγκεκριμένες δε, απαριθμούμενες στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής έτερων διοικητικών κυρώσεων (χρηματικών κατά βάση), σωρευτικά ή διαζευκτικά με το πρόστιμο της παραγράφου 1. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της εν λόγω παραγράφου 4 ορίζεται ότι ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με όμοια απόφαση δύναται να προσδιορίζονται συγκεκριμένα ποσά προστίμου για τις ως άνω ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις (απαριθμούμενες αποκλειστικά στην περ. Β’ της παρ. 4 του ίδιου άρθρου), να κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και να ανακαθορίζεται το ύψος του προστίμου που αυτές επισύρουν (παράγραφος 5), καθώς και να τροποποιούνται τα όρια του προστίμου της παραγράφου 1 (παράγραφος 8).

Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικειο Λάρισας με την υπ.αρ. 153/2016 απόφαση του εκρινε οτι από τις διατάξεις αυτές δεν προκύπτει ότι χορηγήθηκε, στην περίπτωση επιβολής προστίμου για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζόμενου στον πίνακα προσωπικού, εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για θέσπιση συστήματος αντικειμενικής επιβολής προστίμου, κατ’ απόκλιση από το διαγραφόμενο στο ανωτέρω άρθρο 24 παρ. 1 του ν. 3996/2001, διότι τούτο θα απαιτούσε ειδική σχετική πρόβλεψη στον εξουσιοδοτικό νόμο. Εξάλλου, ως τέτοια ειδική πρόβλεψη δεν μπορεί να θεωρηθεί η παρ. 5 του άρθρου 24 του νόμου αυτού, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να προσδιορίσει, με απόφασή του, συγκεκριμένα ποσά προστίμου, για τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που απαριθμούνται στην περ. Β’ της παρ. 4 του ιδίου ως άνω άρθρου, μεταξύ των οποίων και εκείνη της μη ανάρτησης πίνακα προσωπικού και προγραμμάτων ωρών εργασίας, δεδομένου ότι η τελευταία συνιστά διαφορετική παράβαση σε σχέση με την παράβαση της μη αναγραφής εργαζόμενου σε πίνακα προσωπικού. Ακόμη, όμως, και να θεωρηθεί ότι οι προαναφερόμενες εξουσιοδοτήσεις έχουν το συγκεκριμένο περιεχόμενο, στην περίπτωση αυτή, δε θα ήταν σύμφωνες με το άρθρο 43 παρ. 2 εδ. β’ του Συντάγματος, λόγω του γενικού και αόριστου χαρακτήρα τους. Πράγματι, για να ήταν σύννομη μία τέτοια εξουσιοδότηση θα έπρεπε να περιλαμβάνει αφενός, έστω και σε γενικό αλλά ορισμένο πλαίσιο, τα κριτήρια εκείνα που θα ήταν υποχρεωμένος ο κανονιστικός νομοθέτης να λάβει υπόψη του κατά το προσδιορισμό του ύψους του αντικειμενικώς επιβαλλόμενου προστίμου, αφετέρου δε τις παραβάσεις τις οποίες αυτό αφορά, δεδομένου μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι συνιστούν θέμα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.
Από τα παραπάνω, 
συνάγεται ότι η διάταξη του άρθρου 1 της 27397/122/19.8.2013 απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας βρίσκεται εκτός εξουσιοδότησης και είναι, ως εκ τούτου, ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα (πρβλ. ΣτΕ 2850/2015).
0 Comments

Γνωμοδότηση ΝΣΚ: Χορήγηση αντιγράφων, αποσπασμάτων ή πιστοποιητικών ληξιαρχικών βιβλίων χωρίς την δικαιολόγηση εννόμου συμφέροντος

5/15/2016

0 Comments

 
Σύμφωνα με γνωμοδότηση (13/2016) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι αρμόδιοι ληξίαρχοι υποχρεούνται να χορηγούν αντίγραφα, ή αποσπάσματα ή πιστοποιητικά ληξιαρχικών πράξεων, προς οποιονδήποτε αιτούντα:
α) Χωρίς την δικαιολόγηση εννόμου συμφέροντος, σύμφωνα με την με αριθμό 73/1994 γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ., μόνον κατά το μέρος που αυτά δεν αναγράφουν εν γένει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εν ζωή προσώπων, στα οποία αφορούν και τα οποία, αν αναγράφονται, θα πρέπει να απαλείφονται, εφόσον θα μπορούσαν να οδηγήσουν, έστω και εμμέσως, στην αποκάλυψη των δεδομένων αυτών.
β) Σε περίπτωση αναφοράς, στις ανωτέρω πράξεις, απλών δεδομένων προσώπων εν ζωή, όπως ο ΑΜΚΑ, κατά τις παρ.1 περ. β’ άρθρου 4 και 1, 2 άρθρου 5 του ν. 2472/1997, κατόπιν συναινέσεως του υποκειμένου ή, αν δεν υπάρχει συναίνεση, κατόπιν επικλήσεως εννόμου συμφέροντος και εφαρμογής των αρχών της συναφείας, προσφορότητας, αναγκαιότητας και αναλογικότητας.
γ) Σε περίπτωση αναφοράς, στις ανωτέρω πράξεις, απλών δεδομένων θανόντων, με τις ίδιες, ως άνω, προϋποθέσεις και εφόσον σταθμίσουν με βάση τα εκατέρωθεν αγαθά και συμφέροντα, ότι με τα αιτούμενα στοιχεία δεν θα προκαλείτο παράνομη προσβολή μνήμης τεθνεώτος.
δ) Σε περίπτωση αναφοράς, στις ανωτέρω πράξεις, ευαίσθητων δεδομένων, όπως το θρήσκευμα, ή όταν αυτά δύνανται να αποκαλυφθούν εμμέσως από τις πράξεις, σύμφωνα με την παρ.2 άρθρου 7 του ν. 2472/1997, μόνον κατόπιν αδείας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξετάζεται η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 7Α του ν. 2472/1997 και να τηρείται η με αριθμό 1/1999 (ΦΕΚ Β', 555) Κανονιστική Πράξη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δηλαδή ο οικείος ληξίαρχος, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να ενημερώνει τα υποκείμενα εγγράφως, πριν την ανακοίνωση των στοιχείων στον αιτούντα.
0 Comments

Ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΟΑΕΕ  των Υπερχρεωμενων Φυσικων Προσωπων συμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3869/2010 οπως ισχύει

5/15/2016

0 Comments

 
​ Σε ρύθμιση με βάση τις διατάξεις του Ν. 3869/2010 οπως εχει τροποποιηθεί και ισχύει  μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, την Φορολογική Διοίκηση , τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης Ο.Κ.Α.).
Οι οφειλές αυτές δεν επιτρέπεται:
- να αποτελούν το σύνολο των οφειλών του φυσικού προσώπου,
- να προέρχονται από αδίκημα που οφείλεται σε δόλο, βαριά αμέλεια, χρηματικές ποινές ή διοικητικά πρόστιμα, υποχρεώσεις διατροφής συζύγου ή ανηλίκου τέκνου,
Οφειλή που δεν έχει περιληφθεί στην αίτηση δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία διευθέτησης οφειλών.
Κατ επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές που, κατά την ημερομηνία αίτησης για την υπαγωγή στη διαδικασία, τελούν σε αναστολή διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.
Στη τελευταία περίπτωση (ρύθμιση/διακανονισμός), με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης αίτησης στο αρμόδιο Δικαστήριο ο οφειλέτης επιλέγει την υπαγωγή των οφειλών του στις διατάξεις του Ν.3869/2010 και δεν είναι δυνατή η παράλληλη τήρηση άλλου θεσμικού πλαισίου ρύθμισης.
Με την παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν.4336/2015 παρέχεται η δυνατότητα σε οφειλέτες που είχαν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς του Ν.3869/2010 πριν την ισχύ του Ν.4336/2015 και οι υποθέσεις τους δεν έχουν συζητηθεί ή ενταχθεί σε συμβιβασμό με τους πιστωτές, να επανυποβάλλουν αιτήσεις, προκειμένου να συμπεριλάβουν οφειλές προς τους Οργανισμους Κοινωνικής Ασφαλισης και τις Δ.Ο.Υ.
Με την εκδοση αποφασης προσωρινής διαταγης και αργοτερα οριστικής αποφασης ρυθμισης των οφειλων  απο το Αρμοδιο Ειρηνοδικειο, καθοριζονται μηνιαίες δοσεις με τις οποιες ρυθμιζονται οι οφειλές αυτές κατα την κριση του Δικαστηριου ανεξάρτητα απο τις ρυθμισεις που ισχυουν με νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικες και φορολογικές διαφορες.
Δηλ. το αρμοδιο Δικαστηριο ρυθμιζει τις οφειλες αυτές σε δοσεις εως και 100 κατα την κριση του αναλογα με την συνολική εικονα οφειλων την οποία καλειται να ρυθμίσει. 
Με αυτον τον τροπο ο Νόμος 3869/2010 (Ν. Κατσελη) δινει την δυνατοτητα ρυθμισης των οφειλων προς τους ασφαλιστικους φορείς και το Δημόσιο σε περισσοτερες των δωδεκα δοσεων στις οποιες σημερα μπορουν αυτές να ρυθμιστουν και ταυτοχρονα αποκλειει καθε διοικητική, ποινική διωξη κατα του οφειλέτη καθως και εκτέλεση εις βαρος της περιουσιας του για την εισπραξη των οφειλών αυτών. 
 Αν ο οφειλέτης διατηρεί ενεργή ρύθμιση στον ΟΑΕΕ-κατά την ημερομηνία αίτησης προς το Δικαστήριο- η ρύθμιση διακόπτεται ( Κωδ.4 ) και ενημερώνεται εγγράφως ο οφειλέτης.
Απώλεια της ρύθμισης επέρχεται όταν το ποσό σε καθυστέρηση ξεπερνά αθροιστικά το ποσόν τριών (3) μηνιαίων δόσεων.  (Πηγη: taxheaven.gr)
0 Comments

    Archives

    October 2019
    May 2019
    April 2018
    March 2018
    August 2017
    June 2017
    April 2017
    February 2017
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    February 2016
    January 2016

    RSS Feed

Location

Contact Us

  • ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ
  • Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
  • GDPR
  • Ποινικο Δικαιο - Φορολογικο Δικαιο - Διοικη&tau
  • ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
  • ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ
  • ΜΥΚΟΝΟS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΘΡΑ